22 Aralık 2011 Perşembe

Dünya Adalet Projesi Hukukun Üstünlüğü endeksi yayınlandı. Türkiye sonlarda yer alıyor-1

Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) Dünya genelinde hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmek için çalışan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu. Hukukun üstünlüğü endeksi  (Rule of Law Index) Dünya Ülkelerinin Hukukun Üstünlüğünün yada Hukuk Devleti olmanın-sadece teoride değil pratiğinde de- neresinde olduğunu göstermeyi amaçlayan kantitatif bir endeks. İlk kez 2010 yılında Türkiyenin de dahil olduğu 35 ülkeyi kapsayacak şekilde yayınlanan endeks raporu, 2011 yılında bazı metodoloji değişiklikleri ve 66 ülkeyi kapsayacak şekilde 30 Kasım 2011 tarihinde yayınlandı.

2010 raporu basınımızda belli ölçüde yankı bulmuştu. 2011 raporu sıralama sonuçları 2011 haziranında yapılan Dünya Adalet Projesi Forumu sırasında yayınlandı ve basınımızda çok az yer buldu. 2011 raporunun kendisi kasım 2011 tarihinde Newyork'ta basına tanıtıldı. Rapor kapsamı ve sonuçları ülke geneli basınımızda hiç yer almadı. Amacımız bir haberi ilk olarak yayınlamak olmamasına rağmen bu haberde bunu gerçekleştiriyoruz.

Türkiyenin hukukun üstünlüğü açısından bölge ülkeleri, benzer zenginlikteki ülkeler ve gelişmiş ülkelere göre kıyaslamalı olarak sıralamadaki yeri elbetteki hiç iç açıcı değil. Örneğin Asayiş ve Düzen kategorisinde 66 ülke arasında 43üncü, Temel Haklar kategorisinde 58.

Metodolojinin kendisi ve uygulanış biçimi en az sonuçları kadar ilgi çekici. Bu nedenle blogumuzda önce metodolojiyi inceleyeceğiz daha sonra sonuçlara yer vereceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder