7 Aralık 2011 Çarşamba

Bedelli askerlik tasarısı yasalaştı

Kanuna göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün alanlar, 30 bin TL karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacak ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacak. haberin devamı için,
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bedelli askerlikten 460 bin kişinin yararlanabileceğini söyledi. haberin devamı için.
Bedelli askerlik konusunda şimdiye kadar 16 Nisan 1987, 21 Mayıs 1992 ve 2 Kasım 1999 tarihlerinde düzenleme yapıldı. Uygulamalardan toplam 125 bin 834 kişi yararlandı. 1987'de 18 bin 433, 1992'de 35 bin 111, 1999'da ise 72 bin 290 kişi yararlandı.mi /
1111 sayılı Askerlik Kanunu 21/6/1927 tarihli. O tarihten günümüze çeşitli yasalarla sayısız kez ek ve değişikliklere tabi olmuş. En son değişiklik getiren yasa 1/12/2011 tarihli bedelli yasası.
Askerlik Kanununa göre her erkeğin 20 yaşına girdiği senenin  ocak ayından başlamak üzere 41 yaşına girdiği senenin ocak ayı sonuna kadar olan süre o erkeğin askerlik çağı olarak tanımlanıyor. Genel olarak lise ve daha düşük seviyeli okullardan mezun olanlar tecili gerektiren ve kanunda yazılı mazeretleri yoksa askerlik çağına vasıl olunan yılın 2. yoklama dönemi ( Temmuz-Aralık), lisans ve muadili yüksek eğitim yapanlar 29 yaşının sonuna kadar, yüksek lisans, doktora, meslek stajı ve muadili çalışma yapanlar 35 yaşının sonuna kadar askerliklerine sevk yaptırmaları gerekiyor. Kanunda sevk ertelemesi ile ilgili durumlar listelenmiş, askerliğe sevk en geç 38 yaşın sonuna kadar ertelenebiliyor. Yurt dışında oturma izni olanlar, çalışanlar, işyeri sahibi olanlar, sanat icra edenler askerliklerini tecil ettirebiliyorlar ve dövizle askerlik yapabiliyorlar. Zafiyet ve maluliyeti olanlar askerliklerini erteletebiliyorlar, zafiyet ve maluliyetleri iyileşmediğinde çürüğe çıkarılabiliyorlar.
Askerlik çağının başlangıcında 2. yoklamada bulunmayanlara yoklama kaçağı, teslim olup askere sevki sırasında savuşanlara bakaya, teslim olduktan sonra savuşanlara firari deniyor. Yoklama, saklı, bakaya ve firari olanlar için askerlik kanununda, askeri ceza kanunlarında idari ceza ve diğer ceza tanımları yapılıyor.
Askerlik Kanunu yönetmelikler ve ilgili diğer mevzuat hariç 44 sayfa, askerlik kanunun uygulamaları kolordu seviyesinde askerlik daireleri ve onlara bağlı askerlik şubelerince yapılıyor. Kanunun uygulaması Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yerel mülki amirler ve savcılarca yapılıyor. Daha önce yoklama kaçakları, saklı ve bakayanın  yakalanıp askere sevki yapılırken 2009 yılından  AB muktesabatı çerçevesinde itibaren bu uygulamadan vazgeçilmiş bulunuyor.
1 Aralık 2011 tarihli bedelli askerlik kanunu kanunda yazılı yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve yakalanıp yükümlülüklerini yerine getirmesi sağlanamıyan 460000 (20-30 Yaş Arası) kişiyi kapsıyor.
Sayın okur, niyetimiz kanunu eleştirmek veya gerekli olduğuna dair kanıtlar üretmek  değildir. Kanundan yararlanacak olan kişilerin sayısı önemlidir. Bu kişilerin tümü 4 yıllık lisans eğitimini yapmış kanuni erteleme haklarını kullanarak 30 yaşına vasıl olmuş kişiler değildir.. Bu kişiler kanunda yazılı erteleme koşullarına sahip olabilmek için normalde kınanması ve engellenmesi gereken yollara tevessül eden, gayri kanuni yol ve metodları devreye sokan veya bunların hiçbirini yapmayıp yakalanma tereddüdü dahi olmadan işlerini ve  hayatlarını devam ettiren kişilerdir. Bu kişilerin sayısı önemlidir zira okurun kendisi bu yolla toplumun ahlak algılaması, etik anlayışı ile ilgili fikir sahibi olabilecek, ahlaki olmayan yollara tevessül edenlerin boyutu, sayısı  hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bedelli askerlik yasası ile birlikte kanun kaçağı kişilere hak tesis edilerek toplum içinde itibarları da sağlanmış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder