15 Eylül 2011 Perşembe

RÜZGAR ENERJİ SANTRALI (RES) KAZALARI, OLAYLARI, KAZALARI, YANGINLARI

Rüzgar türbinlerinde meydana gelen kazalar Caithness Windfarm Information Forum tarafından kayda alınıyor ve yayımlanıyor. Web sitesinde 1000'in üzerinde Rüzgar Enerji Santralı kazasın ayrıntılarına ulaşabilir, dosyaları indirebilirsiniz. Site yöneticileri yayınladıkları olayların kaza sayısı ve frekansı açısından buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu söylüyorlar. Ancak yayınlanan bilgilerin kaza tipleri ve sonuçları açısından iyi bir kesit olduğuna inanıyorlar. Kaza raporları daha çok bilgiye ulaşımın nispeten kolay olduğu ABD, AB ülkeleri ile ilgili. Türkiyede çalışan Rüzgar Enerji Santralları 1500 MW civarında. Türbin sayısı 800 civarında. Dolayısıyla Kaza olasılığı, sıklığı açısından gelişmiş ülkelere kıyasla daha iyi konumda olduğumuzu söylemek doğru olmaz. Site ziyaret edildiğinde özellikle AB'nin yenilenebilir Enerji ile ilgili yüksek hedefleri ve gelişen RES teknolojisi doğrultusunda artan rüzgar türbini sayısına paralel olarak RES kazalarında cok ciddi artışlar olduğu görülecektir. Özellikle 2005 yılından sonra RES kazaları yıllık ortalama 104. 2011 yılında Haziran sonuna kadar ise 51 kaza meydana gelmiş. RES kazalarında kanat tahribatı, yangın, buz atımı, yapısal hasar ve çevreye verilen hasarlar öne çıkıyor.

Yıldırım düşmesi, aşırı rüzgar hızı, türbinlerde oluşan önemli sayıda kazanın tetikleyicisi. Aşırı ısınma, korozyon veya darbe sonucu fren diskleri, dişli kutusu hasarları, rulman ve dişli kırılmaları, kıvılcım sonucu yangın, kanat kırılmaları, gövde yıkılma, çökme hasarları sigorta kleymlerinde öne çıkan olay tipleri.

RES teknolosindeki gelişmeler sayesinde emniyet ve güvenlik alanında önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Ancak RES kapasite, boyut ve rotor çaplarında muazzam artışlar kazaların özellikle sonuçları açısından tartışılmaya devam edileceğini göstermektedir. Ulaşılabilirlik ve erişebilirlik ve müdahele zorluğu kısıtları nedeniyle RES kazalarında meydana gelen hasarlar büyük olabilmektedir. Örneğin yangın durumunda çoğu kez yangının çevreye zarar vermesini engelleyici önlemler ötesinde bir müdahele yapılamamaktadır. Hasar durumunda santralin ttamir edilip devreye alınması uzun süre almakta ve iş kaybı sonuçları önemli olmaktadır.

Ucuz, dönemi geçmiş teknolojilere rağbet edilmemesi, santralın inşa ve işletme sürecinde gerekli onay ve sertifikasyon çalışmalarının ciddi şekilde yapılması, işletme sırasında denetim, kontrol ve bakım çevrimlerinin disipline edilmesi, önleyici ve kestirimci bakım tekniklerinin kullanılması kazaların önlenmesi ve azaltılmasında netice verici adım ve yaklaşımlardır. İşletme maliyetlerini azaltma amacıyla bakım ve yedek parça politikalarını gevşeten veya ihmal eden kuruluşlar özellikle yaşlanan RES'lerde telafisi imkansız durumlarla karşılaşabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder